19 3

Споделете:

Или копирайте и споделете този адрес

Продукти

10 л Прясно Мляко
3 с.л. Кисело Мляко
50 капки Мая за Сирене
около 200-300 г Сол

Домашно Сирене

Вкусното Домашно Сирене!

  • 12 часа
  • 10 Порции
  • Средно

Няма нищо сложно, само отнемат малко повече време всичките процедури. Но ако започнете сутринта, може вечерта да имате прясно Домашно Сирене на трапезата!

(Видяно 81 697 пъти, 1 посещения днес)

Етапи на приготвяне

1
Готово

Издоеното мляко се прецежда през 5-6 пласта тензух в друг чист съд.

2
Готово

Сварява се млякото в тенджера.

3
Готово

Оставя се да изстине до 38-40 градуса или до температура, която ви позволява да топнете малкия си пръст, без да ви пари неприятно.

4
Готово

Разбива се киселото мляко с 3 с.л. от прясното и се добавя към останалото при добро разбъркване.

5
Готово

Прибавят се постепенно 50 капки мая за сирене при непрекъснато разбъркване. (Количеството на продуктите може да е различно, но единственото правило е на 1 литър прясно мляко да се слагат по 5 капки мая за сирене.)

6
Готово

Захлупва се съда, завива се с кърпа, вълнен шал или одеяло, за да се запази топлината по-дълго време. Оставя се и се изчаква до 90 минути да се пресече.

7
Готово

След това, нарязва се с нож на кубчета с размери 2 см, за да пусне още вода. Оставя се в покой още за 15-20 минути.

8
Готово

Получената кремообразна смес се изсипва внимателно в предварително намокрена тензухена цедка. Връзват се два по два срещуположните краища.

9
Готово

Оставя се да виси и да се отцежда. След изцеждане в продължение на 20-30 минути, цедката се развързва, краищата й се повдигат и отново се завързва.

10
Готово

След още 20-30 минути цедене, оформилият се блок се стяга и притиска с някаква тежест. Не бива де бъде прекалено тежко, тъй като сиренето ще се отцеди прекалено и ще стане леко гумирана консистенция. Трябва да бъде приятно меко. По възможнаст се оформя в калъп с правилна форма, поставя се капак или друга плоскост и тежест от 0.8 до 1 кг на килограм сирене.

11
Готово

Краят на пресоването се определя по отделянето на суроватката. То е завършило, когато суроватката започне да се отделя бавно на капки. Следва да се знае, че 1 кг сирене се получава от около 6-7 литра краве или козе мляко и 5-6 литра овче и биволско мляко.

12
Готово

След пресоването цедката се развързва и сиренето се нарязва на парчета с правилна форма така, че при подреждането им да се запълва добре съда за съхранение.

13
Готово

Като се нареже на парчета, сиренето първо се осолява на сухо. След което, трябва да престои на хладно и проветриво място, не в хладилник, за 7-8 часа.

14
Готово

Когато е готово, сиренето е станало сравнително твърдо и солено, бучките се редят в съда за съхранение и отлежаване. (В моя случай пластмасова кутия от купешко сирене (най-добре е в дървен съд).

15
Готово

Накрая се залива със саламурата. Саламурата се приготвя по следния начин:
- Преваряват се 3-4 л вода. Изчаква се да изстине. Добавя се сол. Премерва се дали саламурата е достатъчно солена като се измие едно яйце много добре и се постави в саламурата, и то трябва да изплува на повърхността. Ако това не се случи, то трябва да се добави още сол, да се разбърка, докато се разтопи.

16
Готово

Когато се залее със саламура, върху сиренето задължително се поставя някаква тежест така, че всички парчета да са покрити със саламура и да не се разместват.

17
Готово

Напълненият съд със сирене се затваря плътно и се поставя да зрее в хладилник или друго хладно помещение. През 2 дни от повърхността на саламурата се обира създалата се мъзга, за да диша и да няма нежелани бактериални процеси, освен млечнокиселия, който е в основата за получаване на качествено сирене.

18
Готово

По така описаният начин може да се приготвя качествено сирене от краве, овче, козе и биволско мляко при домашни условия за задоволяване на собствените домашни нужди.

19
Готово

Крайният резултат е около 1.5 – 2.0 кг вкусно и с гарантирано качество Домашно Сирене.

20
Готово

Това е! Опитайте! И да ви е вкусно!

Янко

предишен
Домашно Крема Сирене
следващ
Имамбаялдъ

10 коментара Скрий коментарите

Благодаря за подробното описание. В най-скоро време ще тествам рецептата.

Kогато се приготвя сирене,прясното мляко не се вари,а се загрява до72,75 градуса.Преди време в домакинствата се е приготвяло веднага след издояване. Така,че млякото се загрява-не подварява и се охлажда за да се подсири.

На тази забележка трябва всеки да обърне внимание ако прави сирене и иска да пастьоризира млякото, но може веднага да започне като загрее млякото до 36°. Правя различни сирена и го казвам от опит.

Защо моето става като крема сирене? Всичко правя като вас, но не ми се получава такава бучка, като вашата.

Човече, по твойто описание направих сирене чак в Перу. Бог да те поживи и теб и семейството ти! Направих и извара от суроватката, а от цвика замесих хляб. Ако има българи в Лима,които имат мая за сирене да отидат на паазарчето на аграрния университет в “Ла Молина”. Още съвсем в на човек началото има павилион за млечни продукти. Там продават много хубаво краве прясно мляко и йогурт. С йогурта подквасих млякото и така след три години в Перу,синът ми вкуси истинско българско кисело мляко, като от едно време. А сега благодарение на Янко и сирене. Днес тук е все още Еньовден дати е честит празника!

Човече, по твойто описание направих сирене чак в Перу. Бог да те поживи и теб и семейството ти! Направих и извара от суроватката, а от цвика замесих хляб. Ако има българи в Лима,които имат мая за сирене да отидат на паазарчето на аграрния университет в “Ла Молина”. Още съвсем в началото има павилион за млечни продукти. Там продават много хубаво краве прясно мляко и йогурт. С йогурта подквасих млякото и така след три години в Перу,синът ми вкуси истинско българско кисело мляко, като от едно време. А сега благодарение на Янко и сирене. Днес тук е все още Еньовден дати е честит празника!

Вече втори пьт за две седмици правя сирене по тази рецепта. Получава се много вкусни и няма време за обяснения, че трябва да узрее. Благодаря.

Кравето и козето сирене зреят 45 дни, овчето – 60. Зреенето НЕ става в хладилник, а при температура 10-12, най-много 15 градуса. Най-подходящото място е истинска маза.

Освен кисело мляко и мая се добавя и калциев двухлорид. Притиска се постепенно с тежести.

Всичко е описано чудесно в рецептата, много благодаря. Единственото нещо, което ми беше трудно беше да наглася колко време и как се изцежда. В началото го сложих в тензух и върху гевгир и върху него сложих 2 кг. 2 часа по-късно още беше на крем. Добре, че сестра ми ме върна в детските години, когато баба правеше сирене, затиснато между две дъски, затрупани с голям камък (може би 5-10 кг) и тази цялата инсталация сложена наклонена, за да стича суроватката. В домашни условия преповторих урока от детството, след 1 час стана, както снимките в рецептата. Засега съм го оставила фа отлежава на хладно и утре ще влезе в саламурката

Коментирай!